Jackfruit-carnita


T A C O S! Jeg elsker mexicansk mad. Altså rigtig mexicansk mad.. ikke Santa Maria Tex Mex og den slags. Og noget af det bedste der findes er selvfølgelig tacos. I dag havde jeg ikke lige tid til at finde min tacopresser frem og bage tortillas selv, så det blev altså til mega-snyde-impuls-indkøbte-tortillas-fra-Irma. Jeg har faktisk både mel (Masa Harina) og tortilla-presse, men med farmand der fik fri kl. 17 og syg baby osv, ja så synes jeg det var mere end ok at ’snyde’. Tortillaen er trods alt stadig af majs og er produceret i Mexico, så ikke noget hvede-halløj a la Tex Mex her! Men faktisk er processen med at lave tortillas selv, virkelig nem og hyggelig. Min store på 5 år (om 6 dage!! But who’s counting) eeeeelsker at være med til det.

Til frokost brugte vi ‘carnitas’ til en hurtig sandwich. Og så brugte vi resterne i tacos. Nå, men tilbage til ‘kødet’. Det smager altså bare megagodt! Og jeg savner på ingen måde den større tyggemodstand der er i det rigtige kød. Det er en god idé at spise nogle proteiner ved siden af (fx i form af en bønnemos), da jackfruit ikke indeholder særligt meget protein.

Du skal bruge

 • En dåse jackfruit
 • 2 tsk røget paprika (eller noget chipotle!!)
 • 2 tsk stødt spidskommen
 • 1 tsk stødt koriander
 • 1/2 tsk timian
 • 1 tsk epazote (en slags mexicansk oregano eller bare brug oregano)
 • 2 fed hvidløg presset
 • 3 spsk rapsolie
 • 2 spsk soyasovs
 • Saft fra en halv appelsin
 • 1 tsk agavesirup
 • Sort peber
 • En tsk chile ancho pulver eller cayennepeber

Sådan gør du

Ay ay ayyyyyyy… (Vicente Fernández osv) Du hælder væden fra jackfrugten (yaca i Mexico). Så skyller du frugten i koldt vand. Du må gerne prøve at presse lidt væske ud, og jo mere frugten går i stykker, jo bedre. Skær evt den yderste spids af stykkerne, da disse kan være lidt hårde. Herefter blander du frugten sammen med alle de øvrige ingredienser, og smider det hele på en stor stegepande. Nu skal herligheden stege ved medium varme i 15 min. Rør jævnligt i det og skrug ned på lav varme og lad det stege i yderligere 5-10 min. Det gør intet at frugten begynder at blive lidt tør. Det betyder bare, at smagen er mere koncentreret, og at teksturen bliver mere kød-agtig. Så lad det endelig blive lidt mørkt!

Smag til med salt og evt. anden krydderi, hvis du synes det mangler. Jeg har lidt svært ved at angive præcis krydderi-mængde, da krydderier ofte er forskellige fra mærke til mærke, og jeg smager ret meget til undervejs.

Carnitaen kan sagtens laves i forvejen, og bliver faktisk kun bedre i smagen i løbet af dagen. Vi spiste den kold i vores tacos, og det var helt perfekt. Min kødædende mand var forresten voldsomt begejstret. Her er tacos serveret med lidt bønnemos, snittet rødløg, snittet koriander, ‘carnita’, syltede rødløg og hjemmelavet salsa. Må virkelig snart få skrevet min opskrift på salsa ned! Havde tiden været til det, havde jeg smidt lidt grillet peberfrugt i også. Jeg er ret stor fan af den grønne peber. Især i tacos.

On the side fik vi bagt lilla blomkål, lilla spidskål og champignoner. Måååms. Min datter ville bare have ris og bønnemos, og selvfølgelig lidt lilla kål. Hun var lykkelig.

Velbekomme!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *